Stiri

Informatii utile despre Certificatele Energetice

OBLIGATORIU Proprietarii de locuinţe nu mai pot scăpa de certificatul energetic

De la sfârşitul acestei săptămâni, auditorii energetici îşi intră în drepturi. După doi ani în care activitatea lor a fost susţinută aproape exclusiv de programul Prima Casă, acum se extind şi pe piaţa chiriilor

Meseria de auditor energetic a apărut în România din 2011, însă până acum activitatea noii profesii a fost susţinută excluiv de achiziţiile de clădiri prin credit ipotecar, în cazul cărora băncile solicită certificatul energetic la întocmirea dosarului de credit. În doi ani şi jumătate de activitate, cei 1.300 de auditori atestaţi în România au eliberat numai pentru tranzacţiile prin Prima Casă circa 60.000 de certificate energetice. Suprafaţa medie a majorităţii locuinţelor cumpărate cu ajutorul programului guvernamental este de circa 50 mp. Asta înseamnă că suma încasată până acum de auditori de pe     urma certificatelor energetice eliberate se ridică la circa 9 mil. euro, în condiţiile în care preţul pe metru pătrat, recomandat de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) pentru întocmirea acestui document, este de 3 euro, care include și taxa necesară documentării și pregătirii lucrării. 

„În noua formă a legii (care va intra în vigoare în 20 iulie n.red.), cumpărătorii nu îşi mai pot înregistra proprietatea dobândită la organele fiscale dacă nu dispun de certificatul energetic. În cazul oricărei vânzări, în scopul plătirii impozitelor pe proprietate, cumpărătorii au obligaţia să îşi deschidă rol la administraţiile fiscale în termen de 30 de zile, altfel sunt pasibili de amendă. Chiar dacă legea nu impune sancţiuni în cazul neprezentării certificatului în momentul încheierii tranzacţiei, această formă de constrângere prin administraţiile financiare determină obligativitatea certificatului energetic la tranzacţionarea oricărui tip de clădiri. Oricum, certificatul era solicitat şi până acum de cumpărător, chiar şi în cazul tranzacţiilor fără credite ipotecare, deoarece noul proprietar nu este interesat să îşi asume costul obţinerii lui“, spune Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. 

Piaţa certificatelor are un potenţial de zece ori mai mare decât nivelul actual, dacă extindem calculul la toate tranzacţiile imobiliare. În 2012, oficiile de cadastru din ţară au înregistrat un număr de 705.338 de tranzacţii imobiliare. Astfel, fiecare din cei 1.300 de auditori ar fi putut încasa anul trecut circa 81.000 de euro, dacă ţinem cont de un preţ mediu pe certificat de 150 de euro. Trebuie spus că în totalul tranzacţiilor imobiliare înregistrate la cadastru sunt incluse şi contractele de vânzare-cumpărare de terenuri, însă ponderea lor este extrem de redusă în contextul unui segment de piaţă practic blocat. Chiar şi aşa, suma rezultată nu ia în calcul clădirile noi, pentru recepţia cărora este necesar certificatul energetic, și nici solicitările venite din propria iniţiativă a proprietarilor, care se situează în afara unei tranzacţii imobiliare. Practic, valoarea anuală a pieţei de certificate energetice poate fi estimată la peste 100 mil. euro, iar începând cu această săptămână va funcţiona la capacitate maximă. 

Pe lângă sumele încasate pe certificatele necesare la tranzacţiile de vânzare – cumpărare, auditorii se bucură de acum şi de piaţa închirierilor. Din 20 iulie, proprietarii care închiriază o clădire trebuie să prezinte obligatoriu şi certificatul energetic la înregistrarea contractului la administraţia financiară. Asta dacă mai trec pe la Fisc.

Liber la evaziune

„Obligativitatea prezentării certificatului energetic în cazul închirierii de locuinţe va îngroşa rândul evazioniştilor. Din analizele pe care le-am făcut rezultă că, în marile oraşe, între 11% şi 15% din fondul locativ este ocupat cu chirie, iar evaziunea fiscală pe acest sector este de ordinul sutelor de milioane de euro. Un lucru îngrijorător este că nicio instituţie din România nu ţine evidenţa contractelor de închiriere. Certificatul energetic este un element de protecţie a consumatorului de servicii de locuire, însă până nu se reglementează raportul dintre proprietari şi chiriaşi nu vom asista la niciun fel de îmbunătăţire pe piaţă“, este de părere Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România. 

Auditorii energetici mizează pe faptul că valabilitatea certificatului energetic este de zece ani, asta dacă nu se modifică parametri energetici ai clădirii, şi proprietarii care închiriază nu sunt nevoiţi să refacă certificatul la fiecare tranzacţie. Totuşi, până când toţi proprietarii vor avea acest document, costurile lui vor fi puse, cel mai probabil, în spatele chiriaşilor care vor contracte. Astfel, pe lângă cel puţin o chirie în avans, pe care proprietarii de apartamente vechi o percep pentru eventuale reparaţii, chiriaşii trebuie să îşi crească bugetele cu cel puţin câteve sute de lei. 

„Nu considerăm că obligativitatea punerii la dispoziţia chiriaşului a certificatului de performanţă energetică va conduce la ocolirea legalităţii privind contractul de închiriere a unui imobil. Ţinând seama de valoarea relativ ridicată a chiriilor, cheltuiala cu obţinerea certificatului reprezintă un procent relativ scăzut din aceasta“, menţionează Daniela Rotariu, vicepreşedintele AAECR.

Cresc preţurile

Preţul certificatului energetic diferă de la auditor la auditor, dar asociaţia profesională de profil anunţă că se aşteaptă la creşterea tarifelor. Pe pieţele mai aglomerate, cum este Bucureştiul – unde sunt acreditaţi 377 de auditori, preţurile medii variază între 200 lei şi 350 lei, în funcţie de tipul de apartament. Cu cât numărul auditorilor este mai redus, preţurile încep să crească. Majoritatea judeţelor din ţară au sub 20 de auditori acreditaţi, iar în judeţe precum Buzău, Călăraşi sau Sălaj sunt câte cinci auditori. 

AAECR a elaborat o listă cu tarife recomandate pentru serviciile de certificare şi auditare energetică. În baza acestora, preţul unui certificat energetic pentru un apartament de bloc cu o suprafaţă desfăşurată construită de sub 50 de mp este de 2,5 euro/mp, pentru unul cu o suprafaţă cuprinsă între 50 şi 100 mp, tariful scade la 2 euro/mp, iar pentru apartamentele cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 200 mp se percepe un tarif de 1,5 euro/mp. La aceste preţuri se adaugă o taxă fixă de 50 de euro pentru pregătirea lucrării şi documentare. „Faptul că numărul auditorilor a crescut şi cererea de certificate a continuat să fie mică a condus la apariţia unor preţuri mai mari pentru acest document. Nu înseamnă că ele sunt mai bune. Chiar dacă tarifele propuse de AAECR depăşesc ca valoare preţurile practicate actualmente pe piaţa certificatelor de performanţă energetică, acestea garantează lucrări de calitate. Inspectoratul de Stat în Construcţii va verifica prin sondaj certificatele şi rapoartele de audit energetic. Această măsură va conduce la îmbunătăţirea activităţii de elaborare a certificatelor de performanţă energetică şi, implicit, la un preţ mai ridicat pe piaţă“, spune Daniela Rotariu. 

Articol preluat din site-ul capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *