Stiri

Informatii utile despre Certificatele Energetice

N-ai certificat energetic? Nu poti vinde sau inchiria casa – vezi de cand

Proprietarii de locuinte vor fi obligati sa obtina certificate energetice daca vor sa vanda sau sa inchirieze locuinta. In caz contrar, orice contract poate fi anulat in instanta.

Pana la 9 iulie, Guvernul trebuie sa se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestarii energetice a locuintelor, altfel Romania ar putea fi sanctionata cu infringement, scrie Adevarul.

Dupa intrarea in vigoare a noii legi, in cazul in care casa va fi vanduta sau inchiriata fara atestat, tranzactiile respective vor putea fi atacate ulterior in justitie de partile care au incheiat contractul sau de catre terti.

Un certificat energetic costa intre 250 si 600 de lei, iar acesta poate fi obtinut numai cu unul dintre cei 1.300 de auditori energetici pentru cladiri acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, marti, ca „vor aparea si alti auditori, iar concurenta poate duce la scaderea costurilor”.

Legea va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, decizie luata „ca sa fie timp pentru obtinerea certificatelor energetice pentru cei care vor sa tranzactioneze aceste cladiri”, a mai spus Suciu.

Proiectul mai prevede realizarea unor banci de date specifice eficientei energetice la nivelul cladirilor. Totodata, noul act normativ impune obligativitatea introducerii sistemelor de energie din surse regenerabile, pana la finele anului 2020. 

Articol preluat din site-ul Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *